Fırsatlar
20.00 TL - 35.00 TL
% 2

40.00 TL - 70.00 TL
% 5

75.00 TL - 100.00 TL
% 8

150.00 TL - 500.00 TL
% 15

Tohum Temini

 

Stevia bitkisi tohumu iki şekilde temin edilebilir, Bunlar; 

1) Bahçe ve tarlada yetiştirilen stevia bitkisinden tohum elde edilmesi yoluyla.

Haziran sonu - temmuz ayı başları genellikle bitkinin hasat edilme zamanlarıdır. Stevia özü amaçlı hasat sonrasında, bitki çiçeklenme ve tohum devresine girer. Çiçeklenme ve tohum devresinde bitkinin üzerinde beyaz renkli çiçekler oluşmaya başlar. Bu çiçeklerin orta kısımlarındaki tohumlar itina ile bir pakete toplanarak, daha sonra fide üretimi için kullanılabilir.

2) Stevia tohumu satın alınması yoluyla.

Stevia (şeker otu) tohumları ile bitkiyi amatör olarak yetiştirmek isteyenler için, küçük paketler halinde de satılmaktadır. 

 

Çiçek ve Tohum Devresi

 

Stevia bitkisinin çiçeklenme dönemi, ağustos ve eylül aylarıdır. Bu dönem, iklim ve bölge özelliklerine göre az

veya çok değişiklik gösterebilir. Bitki, ağustos ayı ortasından itibaren tomurcuklar vermeye ve bu tomurcuklar

üzerinde de, kısa zaman sonra minik ve beyaz renkli çiçekler açmaya başlar. Çiçeklenmeyle birlikte,

bitkinin her yanı beyaz çiçeklerle dolar ve görsel açıdan hoş bir görüntü ortaya çıkmaya başlar.

Çiçekler açtıktan 10-15 gün sonra kurumaya başlar. Kuruyan çiçeklerin dip kısımlarında veya tomurcuğun

 çıktığı dip kesimlerde kurumuş ve büzülmüş vaziyette tohum keseleri yer alır. Bu keselerin her birisinin

 içerisinde, ortalama 4-6 adet olmak üzere minicik tohumcuklar bulunur. Çiçekler kuruyup sarardığı zaman,

tohum kesesi içerisindeki minik tohumların toplanma zamanı gelmiş demektir. Bitkide tohumlar, tam olgun

haldeyken koyu gri veya siyahımsı renklerde görünür. Bunların büyüklüğü çoğunlukla iğne ucu şeklindedir.

Tam olgunlaşmamış tohumlarda ise, bunlar genellikle açık yeşilimsi (taze yaprak) rengindedir.

Erken toplanmış yeşilimsi tohumlar, henüz üretimde kullanılabilecek olgunluğa erişmemiş kabul edilmelidir.

 Bu nedenle böyle tohumlar bir süre daha beklenip, koyu kahve ve koyu gri, siyah renge dönmesi yani olgunlaşması

 sağlanmalıdır.

 

STEVİA (Şeker otu) TOHUMLARI NASIL TOPLANMALIDIR

 

Stevia bitkisinde tohumların toplanması, nazik işlem yapılması ve çok sabırlı olunmasını gerektirmektedir.

Çünkü, bitkinin tohumları minicik olduğundan, tohumların alınması da dikkat ve titizlik istemektedir.

Tohumlar sağlıklı ve tam olgunlaşmış olmalıdır. Bu olmazsa, döllenme ve çimlenme hiçbir şekilde meydana gelmez.

 Bahçede ekili alanda, tohuma bırakılan bitkilerde, çiçek açtıktan sonra, çiçeklerin kurumaya ve kuruyan çiçekler de

 ise, tohum keselerinin olgunlaşmaya başladığı görülür. Kurumuş olgunlaşmış tohumları taşıyan ana gövde ve dallar,

 makasla kesilerek bir torba veya geniş bir kap içerisinde toplanır. Uygun bir süre tohum taşıyan dalların iyice kuruması beklenir.

Daha sonra tohum taşıyan dallar, yere serilmiş geniş bir bez veya naylon örtü üzerine hafifçe çırpılır. Böylece tohumların

 örtü üzerine dökülmesi sağlanır. Ancak bu yolla tohumların bir çoğu çırpma-çarpmadan dolayı zarar görebilmekte ve

tohumlarla birlikte diğer yaprak ve kurumuş dalların da tohumlara karışması mümkün olabilmektedir. Diğer bir yöntem ise,

el ile stevia tohumlarının kesedeki yerlerinden çekilip çıkarılması ve ayrı bir kapta toplanmasıdır.

Tohumlar minicik olduğundan bu iş için başka yöntemler de kullanılabilir. Stevia bitkisinin en önemli

özelliği, çiçeklenmeyi takip eden evrede çok sayıda tohum verebilmesidir. Ancak tohum toplama işi ince

ve nazik bir iş olduğundan, stevia (şeker otu) üretiminde bu iş, çok zor bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Olgun hale gelen tohumların çok geciktirilmeden toplanması gerekir. Küçük ve zayıf yapılı minik

kanatlı kese içerisinde, tohumlar bir çok halde korunamaz, uçar, keseden ayrılır. Böylece keselerin içleri boşalabilir.

 

Fide Üretimi

 

Fide üretimi, başlıca iki şekilde yapılır. Bunlar,

 

1) Tohumdan fide üretimi,

2) Çelikten fide üretimi 'dir.

 

 

 

 

1) TOHUMDAN FİDE ÜRETİMİ

 

Stevia (şeker otu) bitkisinin yaygın üretim şekli, genellikle tohum ile yapılmaktadır. Ancak tohum

 ile yapılan üretim şekli, çok zorlu bir süreç ve sabır isteyen bir konu olarak karşımıza çıkar.

 Bu durumu göze almak gereklidir. Çünkü bitki tohumları minicik ve çok çok küçüktür.

İğne ucu gibi minicik tohumlar, olumsuz şartlara karşı hassas ve dayanımsızdır. Tohumların

küçüklüğü nedeniyle, fide üretim merkezlerinde bile, otomatik tohumlama makineler ile fide üretimi

yapılamamaktadır. Tohumdan üretim şekli, doğrudan insan emeğine dayanmaktadır. Üretim,

iklim bölgelerine göre, biraz değişiklik göstermekle birlikte, nemli ve sıcak iklimlerde, örneğin

Akdeniz Bölgesi için tohumlama dönemi, genellikle şubat ayı olmaktadır.

 

Tohumdan fide üretiminde, sera ortamları tercih edilmelidir. Sera ortamı, tohumun çimlenmesi

ve fidenin gelişmesi için en iyi sıcaklık ve nem şartlarını bitkiye sağlar. Bu nedenle tohumdan

fide üretimde sera ortamı özellikle tercih edilmelidir. Sera içerisinde fide üretimi viyoller ve kasa içerisinde

olmak üzere başlıca iki şekilde gerçekleştirilebilir.

 

Bitkiden ayrılarak toplanan tohumlar, yeniden stevia üretiminde kullanılır. Bu iş sabır ve zaman istemektedir.

Zorluğun diğer başlıca nedenleri ise, tohumların çok küçük olması, ayrıca minik keselerin içerisinde döllenmeyi

sağlayacak tohumların rüzgar ve diğer etkilerle keseden ayrılması, yani keselerin içlerinin boşalabilmesidir.

Diğer bir deyişle, satın alınan tohumların önemli bir kısmının içleri boş çıkabilmektedir. Küçük ve zayıf yapılı

minik kanatlı tohum kesesi içerisinde, tohumlar bir çok halde korunamaz, uçar, keseden bir şekilde ayrılır, düşer

veya çürüyerek, kuruyarak zayi olur. Tohum kesecikleri de çok küçük olduğu için, bu durum çoğu kez göz ile açık

 bir şekilde seçilemez. Stevia bitkisinin tohumda çimlenme oranı, en fazla % 30-40 gibi bir oranda gerçekleştirilebilmektedir.

Bunun nedenleri arasında tohumların zayıflığı ve uygun yapılmayan ekim hataları ile tohumların ancak % 30 ‘unda

 korunabilmiş embriyo yapısının bulunuyor olması ön sıralarda gelmektedir. Ayrıca ekim yapılan yer, çevre koşulları,

 sulama hataları vb. gibi bakım ile ilgili yapılan hatalar da bunun üzerine eklenince çimlenme olayı, stevia üretiminde

 çok zor bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Internet ortamında anlatılan bir çok vaka da, “10.000 tohum ektim bir

 tane bile çıkmadı” mailleri ve tepkileri çok görülmektedir. Stevia ekiminde başarısızlık oranları çok yüksektir.

Bu nedenle % 20-30 çimlenme, iyi bir başarı olarak değerlendirilmelidir. Ülkemizin önemli ve büyük bir çok fide üreticileri,

ilk sene başarılı olamadıklarını, ancak ikinci sene tecrübe ve bilgilerini geliştirerek tohumdan fide üretiminde başarılı

olabildiklerini belirtmekte, Bu örnekler bile, bu işin ne kadar zor süreç olduğunu ve tecrübe gerektirdiğini yansıtmaktadır. 

 

TOHUMLAMA VE FİLİZLENMENİN (ÇİMLENME) ZAMANI

 

Stevia 'nın tohumdan filizlenmesi yaz veya kış aylarında olabilir. Ancak en uygun ekim zamanı, don ve soğukların

geçtiği şubat ayı sonu veya mart aylarıdır. Tohumdan çimlenme için, çevre ve ortam şartları çok önemlidir. Tohum

 için havaların soğuk olması istenmez. Soğukta erken ekilen tohum çimlenmeye kalamaz, çoğu kez toprak içerisinde

çürür ve yok olur. Genel olarak stevia tohumları, kuru ortamlarda bozulmadan durur ve korunur, ıslak ve sulu ortamlarda

 kolayca çürüyebilmektedir. Ekilme olayında çimlenme için sıcaklık ve ışık durumu çok önemlidir. Çimlenmede en ideal

 ortam sıcaklığı 25 derece dolaylarıdır. Yani stevia’nın çimlenmesi bu sıcaklığı sevmektedir. Haziran ayı bile çimlenme

 için geç değildir. Tohumların ekildiği yer, derin olmamalı, minik tohumdan çıkan zayıf ve cansız gövde, kolayca açık

 ortama ışığa ulaşabilmelidir. Tohumdan çıkan stevia fideleri 8-10 cm oluncaya kadar beklenir daha sonra bunlar birer

birer alınarak tarlaya yani kalıcı yerlerine yerleştirilmeye başlanır. Stevia tohumu, torf üzerine ekildikten 1-2 ay sonra

 çimlenmeye başlar ve 3-5 cm kadar bir boy uzunluğuna erişir. Çimlenme ilk başlarda torf üzerinde karşılıklı minik iki

 yaprakçık şeklinde görünür. Daha sonra bu yaprak biraz büyür, yaprak üzerinde gövde  birkaç cm uzar ve üstte iki

yaprak daha gelişir. İlk oluşan alttaki yapraklar yalancı yapraklardır. Bu yapraklar tadıldığında şeker tadını vermezler.

 Bunların üzerinde çıkan diğer üst iki yaprak, sıcaklığa ve zamana bağlı olarak şeker tadını vermeye başlar. Daha sonra

 üstteki yapraklar çoğalır, irileşir, buna bağlı olarak tat yoğunluğu giderek artmaya başlar.

 

 

İDEAL ÜRETİM ORTAMI KOŞULLARI

 

Tohumdan fide üretebilmek için, sera ortamı şarttır. Ancak, serada tohumdan fide üretim koşulları, sürgün, çimlenme ve büyüme

dönemlere göre değişik olduğundan, mümkünse sera içerisinde, daha küçük ve ayrı bir çimlenme odası yapılması uygun olacaktır.

 Çimlenme odasının büyüklüğü, ekilecek tohum ve üretilecek fide miktarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak unutulmaması

gereken en önemli husus, sera veya çimlenme odasında, uygun sıcaklık ve nem koşullarının sağlanması gereklidir. Aşağıda bazı

 önemli hususlar maddeler halinde verilmiştir.

 

1) Tohumların ekildiği viyoller çimlenme odasına alınır. Burada ideal sıcaklık 24-25 derece; nem oranı % 90-95 seviyelerinde bulunmalıdır.

 2) 4 veya 5 gün (veya en fazla bir hafta) sonra, tohumlar sürgün vermeye başlayacaktır.( Not: Tohumların sürgün verip vermediğini

şöyle anlayabilirsiniz. Viyolde bir tohumun bulunduğu yer, ince uçlu bir çubukla tohum görülünceye kadar hafifçe karıştırılır, tohumun ucu incelenir).

3) Şimdi yapılacak iş, tohumların yüksek nemli ortamda daha fazla kalıp çürümemesi için, sürgün veren tohumlu

 viyoller, çimlenme (yüksek nemli) odadan alınıp, yine sera içerisinde ancak bu kez ışıklı yani daha çok güneş gören

 bir ortama taşınır. Bu ortamda nem oranı biraz daha düşük( % 50-60 ) olabilir. Burada tohumların iyice çimlenmesi beklenir.

Bu ortamda fideler ne çok sulanmalı ne de kuru bırakılmamalıdır. Sulama püskürtme şeklinde yapılmalı,

Çimlenmeden sonra, azotlu gübre+temiz su karışımı ara sıra verilebilir.

4) Çimlenen ve 1-2 cm boya ulaşan fideler, normal sera ortamına taşınır. Normal sera ortamında sıcaklık

değerleri gündüz 25-30 derece, gece ise 13-14 derece olmalıdır. Normal fide serasında orta derece nemlilik (% 50) yeterlidir.

5) Bitkinin tohumdan fide aşamasına gelebilmesi en az 2 veya 3 ay içerisinde gerçekleşir. 60-65 günde 5-7 cm boya erişebilir.

 

TOHUMLAMA İLE FİDE ÜRETİMİ İKİ ŞEKİLDE YAPILABİLİR

 

1) Viyol içerisinde üretim:

Piyasada fide üretimi ve taşınmasında kullanılan çeşitli büyüklüklerde viyol (Plastik kaplar) bulunmaktadır.

Satın alınan viyol plastik kapları içerisine, tohumun ekileceği kaliteli malzeme (Perlit + torf (1/3) karışımı konur.

 İstenirse torfun orta kısmı bir çubukla hafifçe çukurlaştırılır ve vermikülit maddesi dökülür. Vermikülit

doğal bir jeolojik hammadde olup, tohumun ekildiği malzemenin su ve nem tutmasında ve

fide gelişmesinde önemli bir rol oynar. Viyollerin tam ortası, 2-3 milimetreyi geçmeyecek şekilde

bir çivi veya çubukla oyulur. Oyulan kısmın içerisine bir tane stevia tohumu konarak üzeri

kapatılır. Bu iş, ince ve zahmetli bir uğraş gerektirir. Yerleştirmeyi sabırla sürdürmek gereklidir.

 

2) Sınırlı açık alan veya kasa içerisinde üretim:
Viyollerde tek tek ekim ve kontrol daha uzun uğraş ve zaman gerektirmektedir.

Bu nedenle uygun şartlar sağlanabilirse, sınırlı bir açık alan veya kasalar içerisinde

de tohumdan fide üretimi yapılabilmektedir. Üretimde bir çok halde kasa yöntemi tercih edilmektedir.

Kasa üretimi yapmak için, için, marangoza uygun genişlikte bir kasa yaptırılır, Kasanın derinliği 10-15 cm

civarında olabilir. Ayrıca kasayı ışığa uygun ortama götürüp, getirebilmek için istenirse, hareketli-tekerlekli

 bir sehpa yaptırılabilir ve kasa bunun üzerine taşınacak şekilde monte edilir. Kasa stevia üretimini

sera içerisinde sürdürmek gereklidir. Kasa içerisine perlit + torf malzemesi serilir. Kasada veya zemindeki

 torfun kalınlığı için ortalama 10 cm derinlik yeterlidir. Bu derinlik çimlenme ve tarlaya geçişe kadar ki köklenme için

 uygun derinlik ortamını sağlar. Torfun üzeri uygun bir tahta veya merdane ile çok bastırmadan düzlenir. Düzlenen bu

 satıh üzerine, el ile stevia tohumları saçılarak uygun yoğunlukta ve her tarafına homojen bir biçimde dağıtılır.

 İstenirse tohumları saçmak için, tuzluk benzeri tohumlama kaplarından da yararlanılabilir. Mümkünse homojen

 tohum dağılımını sağlamak için, ince taneli kumla karıştırılarak, karışım serpilir. Tohumlar serpildikten sonra,

hiçbir işlem yapmadan, bunların üzerine en fazla bir kaç milimetre kalınlıklı elenmiş ince bir torf tabakası yayılır.

Torfun konduğu kasa, kuru kalmayacak şekilde hafifçe ıslatılır (Bu işlem tohum ekiminden önce veya sonra yapılabilir).

Sulama işi, tazyiksiz olarak mümkünse süzgeçli bir kova ile veya püskürtme şeklinde yapılabilir. İlk aşamada, fidenin

 ucu çıkıncaya kadar hiçbir gübre hormon vb. verilmez.

 

Önemli Not: Stevia tohumu çok küçük olduğu ve çimlenme zorluğu bulunduğundan, üzerine gelecek fazla kalın üst

 örtü, çimlenme ve tohumun gün ışığına kolay çıkmasını engelleyebilir. Örtü kalınlığı, zayıf ve minicik tohum çıkışını

engellemeyecek incelikte olmalıdır. Aksi takdirde çimlenme oranı çok düşük kalır veya hiç çıkmadığı gibi durumlarla

 karşılaşılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, çimlenme oluncaya kadar torfun içerisine hiçbir madde, gübre

ilaç, hormon vb konulmamalıdır. Çok su verilmesi veya susuz bırakılması bitki gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Suyun kararı, birkaç günde (2-3 gün) bir vermektir. Ne zaman su ihtiyacı bulunduğu şöyle anlaşılabilir.

Bitkinin çevresindeki torf, bir miktar parmak ucuyla açılır, torfun dibi nemli ise sulamaya ihtiyaç yoktur,

kuruma varsa su verilmelidir. Su, süzgeçli bir başlıkla verilip, narin çimlenen bitkinin gelişimine zarar verdirilmemelidir.

 

 

 

2) ÇELİKTEN FİDE ÜRETİMİ

 

Bu yöntem, tohumlamadan farklı bir stevia bitkisi üretim yoludur. Bu yöntem şöyle uygulanabilir.

 

1) Stevia bitkisi üzerindeki ana gövde ve iyi gelişmiş yan dallar kesilir.

2) Kesilen bu dallar, köklenmesi için uygun bir malzeme içerisine batırılır. Bu malzeme aynen viyol

üretiminde kullanılan torf + perlit karışımı olabilir.

3) Uygun ışık ve ısı ortamında bu dallar kökleninceye kadar beklenir. Çabuk köklenme için, hormon kullanılabilir.

4) Köklenen fideler kasadan tek, tek alınarak uygun pozisyonda açık tarla ortamına dikilir.  

 

Not: Kasa içerisinde fide devresi geçici bir devredir. Kalıcı olan tarladaki ortamıdır. Çelikleme ile fide üretiminde

ortamın ısısı, güneş durumu, nemliliği ve üzerine dikim yapılacak olan torfun cinsi üretimi doğrudan etkilemektedir.

 

FİDE ÜRETİMİNDE KULLANILACAK TOPRAK VE TORF MALZEMESİ

 

Tohumdan fide üretiminde ince elenmiş kumlu toprak veya torf malzemesi kullanılmalıdır. Toprak veya torfta aranan

özellik, su tutma özelliği yüksek, bakteri ve mikroptan arındırılmış (steril) olmalıdır. İçerisinde perlit, vermikülit maddeleri bulunabilir.

 

Tarlaya Dikim Koşulları

 

Stevia (şeker otu) fidelerinin tarlaya en ideal dikim zamanı, ilkbahar, yani mart ve nisan  aylarıdır.

İklim şartlarına bağlı olarak mayıs ayında da dikim yapılabilmektedir. Stevia fideleri, kökleri zarar

 görmeden bulunduğu yerden itina ile alınıp tarlaya dikim işi gerçekleştirilir. Stevia (şeker otu) fidesi,

 çok yıllık ( 5-6 yıllık ) çalı tipi bir bitki türüdür. Çimlenme ve fide dönemi iyi geçirildiği ve tarladaki

ortamı iyi sağlandığı takdirde, stevia fidesi, güçlü ve tabiat şartlarına çok dayanıklı bir bitkidir.

Bu bitki normal şartlarda 1 metre yükseğe kadar büyüyebilir. Gövde üzerindeki yeşil yapraklar 2 ila 5 cm uzunluğa erişebilir.

 

DİKİM ŞEKLİ 

 

Stevia fidesi, tohum olarak ekildikten 1 - 2 ay sonra torf üzerinde 3 - 5 cm kadar boyutlara

 ulaştığında, artık tarlaya dikilme ve açık tarla ortamında büyümeye bırakılma zamanı gelmiştir.

 Stevia fidelerinin tarlaya dikim aralıkları alanın büyüklüğüne göre, değişkenlik göstermektedir.

Açık tarla ortamında en ideal dikim aralıkları şöyle olmalıdır;

 

Dikimde yan sıra aralığı : 50 - 60 cm

Sıra üzeri aralığı : 20 - 30 cm olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

Fide sayısı, dikim yapılacak alanın büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Genel bir değerlendirme

 vermek gerekirse, 1 dönüm genişliğinde bir tarlaya  dikilecek fide sayısı en az 5.000 adettir.

Örneğin, 10 dönüm genişlikli bir tarlanız varsa 10x5.000 = 50.000 adet fideye ihtiyacınız olacaktır.

  En ucuz fide ücretinin 1 Tl olduğu düşünülecek olursa, 50.000x1 Tl = 50 bin lira gibi yüksek bir

 maliyet karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle stevia (şeker otu)  üretiminde fide yetiştirmek işi çok önemlidir.

 Bu da ancak sera ortamı ve tecrübe ile mümkün olabilmektedir

 

Fide boyları çok uzamış ise dikim şekli:

Tohumdan üretilen stevia fideleri, belirli bir zamanda tarlaya dikilemez ise, fidelerin boyları uzar,

 sap kısımları eğilmeye sağa sola dönmeye başlar. Bu durumda bitkinin kökü, gövde ve yaprakları

yeterince besleyemez ve bitki cansızlaşmaya başlar. Daha uzun bekletilirse, fide verimi düşer veya

zayi olur. Dikim zamanı geçmiş, boyları uzamış 15-20 veya 30 cm ‘e ulaşmış fideleri tarlaya diktikten

sonra, mümkünse, bunların yanına bir çubuk dikip, fideleri bu çubuklara bağlamak gereklidir. Aksi

 halde, viyollerden çıkarılıp tarlaya dikilen güçsüz gövdeli fideler, ilk hafta içerisinde eğilerek toprak

veya sulama suyu ile temas eder, bu durum ise sağlıklı fidelerin bozulmasına, hastalık kapmasına ve

 kurumasına yol açar. Fidelerin gövde ve yaprakları tarla toprağına ve sulama suyuna değmemesi gereklidir.

 Bir başka çözüm yolu ise, çok uzamış fideler tarlaya dikildikten kısa bir zaman sonra, 10 cm üstündeki

 fide boylarının keskin bir makas ile kesilerek bitki boyunun kısaltılması ve  bitki kökünün rahatlaması sağlanabilir.

 

YETİŞTİRME KOŞULLARI

 

Stevia bitkisinin yetiştirilmesinde, sıcaklık, güneş ışınları ve nemliliğin önemli rolü bulunur. 20 derece

sıcaklık uygundur. Sıcaklığın 10-13 derecenin altına düştüğü alanlarda yetiştirilmesi zordur.

Stevia bitkisi gelişkin aşamada, güneşten çok fazla etkilenmemektedir. Ancak fide aşamasında bitki kökü

 ve gövdesi henüz zayıf olduğundan, daha çok gölgelik ortam ister. Bu nedenle mümkünse fidelerin

tarlada gelişimi sırasında üstlerine tül gölgelik yapılması uygun olur. Fideler büyümeye başladığında,

güneşli ortam, yaprakların fotosentez yapmasına ve şeker oranının artmasına katkı sağlar. Stevia bitkisinin

 tatlanmasında güneş ışınları ve sıcaklık çok önemli rol oynar.

 

Stevia bitkisi, soğuk iklimleri sevmez. Subtropik ve nemli iklimler bu bitki için uygun yetişme ortamı

 sağlar. Bitki, asidik toprakları da sevmez, bazik toprakları sever. Örneğin ülkemizde Karadeniz Bölgesi

yaz ve kış çok yağış aldığından toprakları genelde asidik özelliktedir. Buna karşılık Akdeniz Bölgesi

özellikle Antalya toprakları kışın yağışlı yazın ise kurak olduğundan genelde bazik karakterlidir.

 

Bu özellik, bitki gelişmesinde bir tercih nedenidir. Bitki toprak koşullarına karşı çok hassastır. Taban

 arazilerini, yani nemli, sulu, ağır topraklı arazileri sevmez. Bazı bölgelerin yer altı su seviyesi çok yüksek

 olduğundan taban suyu da yüksek bulunur. Sellenme ve taşkınlar bunlarda kalıcı zarar geliştirirler. Trakya

bölgesi yazları uygun, ancak kışları çok ağır soğuklar ve don yaşadığından, bitkinin uzun süreli yaşamı için

çok uygun görünmez. Stevia (şeker otu) çok yıllık bir bitkidir, ancak ilk yıldaki hasatı verimsiz ve cılız olur.

 Bu nedenle ilk yılda, çevre şartlarının olumsuzlukları, bakım eksiklikleri, bitki ve toprak hastalıkları vb.

 gibi nedenlerle kayıplar da çok olur. İlk yıldaki bu durum, üreticilerin morallerini bozmamalıdır. ikinci

yıldan sonra bitki verimi kuvvetlenir ve bitkiden daha fazla ürün alınmaya başlanır. Kırmızı renkli Akdeniz

topraklarında (terra rossa) bitkinin yetiştirilmesi iyi sonuçlar vermektedir. Diğer yandan kireçli, kumlu, tınlı,

havalandırmalı topraklar, bitkinin iyi gelişmesinde önemli etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Azotlu gübrelerin bitki verimi üzerinde olumlu etkisinin bulunduğu gözlenmiştir. Tarlaya fide dikimi

yapıldıktan sonra, bitkiye gübre ve hümik asit verilebilir. Tarlada en önemli iş, sulama ve tarladaki

 yabani otlarla  mücadeledir. Tarlada sulama şekli, en iyi damlama boruları ile yapılması tercih

edilmelidir. Bu bitki, toprak hastalıklarına karşı da oldukça duyarlıdır. Ancak bu  bitkiyi etkileyebilecek

böcek zararlıları azdır. Bitki zararlıları en fazla toprak altından kaynaklanır. Toprak altında böcek, kurt,

kemirgenler bitki ve gelişimine zarar verebilmektedir. Uçucu sinek ve böceklere karşı bilinen zirai ilaç yöntemleri

uygulanabilir. Kararında herbisit uygulanabilir.

 

Ayrıca bu bitkideki sinek, böcek ve hastalıklara karşı zirai ilaç kullanılmadan başka dezenfektan yöntemler

 de uygulanabilmektedir. Örneğin bulaşık, çamaşır deterjanları sulandırılarak, veya arap sabunu + alkol

karışımı fıs fıs içerisinde bitkiye tazyik edilerek etkin mücadele yapılabilir. Tarlada en önemli olayların

 başında, bitkinin döllenmesi ve gelişmesi gelmektedir. Bunun için tarla ve yakın çevresinde döllenmeyi

sağlayacak arıların, yoğun olarak bulundurulması yararlı olur. Arıları tarlada tutabilmek için, arıların sevdiği

 çiçekler, lavanta gibi bitkilerin bahçe veya açık tarla ortamının bazı yerlerinde ekili olması bu işleve ek katkı sağlayacaktır.

 

Yaprakların Toplanması (Hasat)

 

Stevia (şeker otu) bitkisinde yaprakların hasat edilme zamanı temmuz ayında başlar. Bölgenin iklim

 özelliklerine göre, hasat başlangıcı biraz öne veya arkaya kayabilmektedir.

 

Bitkinin gövdesi, toprak seviyesinden ortalama 10 cm kadar üstten olmak üzere, mümkünse keskin

 bir makas marifetiyle kesilip, ana gövdeden ayrılır. Hasat sırasında, sadece bitki gövdesi değil, aynı

 zamanda gövdeden çıkan tüm dallar ve yaprakları ile birlikte ana gövdeden kesilerek alınır. Kesilen

dal ve yapraklar bir yerde toplanır. Kesilen ana ve yan dallar üzerindeki yapraklar, elle gövdeden

 sıyrılarak ayrı bir çuval veya boş bir alana biriktirilir. Tarlada, kesilerek bırakılmış olan  10 cm 'lik

bitkinin gövdesi ve kökü bir sonraki dönem veya yılda büyüyüp yeniden yaprağı hasat edilmek üzere

 beklemeye alınır.

 

Toplanan yapraklar, daha sonra açık güneşli bir ortama serilerek kurumaya bırakılır. Güneşte bekletme

 süresi yaprakların gevremesi suyunu %10-12 oranında kaybetmesine kadardır. Ortalama güneşli bir

havada 6 saat lik bir süre yeterlidir. Kurutma işlemi 40-70 derece ısı veren ev veya sanayi tipi fırınlarda

 da  gerçekleştirilebilir. Böylece kurutulup, suyunu kaybeden gevreyen yapraklar, evsel ortamda organik

 ve en sağlıklı tatlandırıcı yapılmaya uygun hale getirilmiş olur. Kurutulan yapraklar, taze yeşil yapraklara

göre daha fazla tatlıdır.

 

Kurutulan yapraklar ev, mutfak ortamında nane, kekik vb. çekmek için kullandığımız öğütücü mikserlere

 konularak, ince ince bir kıvama gelinceye kadar öğütülür, ufalanır. Ufalanan stevia tozları, bir kavanoz

 veya kap içerisinde toplanarak, kullanıma hazır hale getirilir.